måndag, januari 16, 2006

Billie the Vision vs. Eskju Divine

Jag brukar ha för vana att försöka lyssna in mig på band som snart ska komma hit till Norrköping och spela, eftersom jag helt enkelt tycker att spelningarna blir bättre då. Snart är det dags för Fest-i-valen, och därför är det Billie the Vision and the Dancers och Eskju Divine som snurrar i skivspelaren (nåja, mp3-spelaren) idag.

Och med Billie the Vision and the Dancers blev det kärlek vid första ögonkastet. (Ehh, eller vid första ljudvågen kanske man borde säga?) Tankade hem deras senaste skiva, men efter en enda genomlyssning gick jag in på deras hemsida och beställde båda deras skivor plus en tischa! Hej impulsköp. Men jag tror (hoppas!) inte att jag kommer ångra det.

Nyaste skivan heter The World According To Pablo, och är en temaskiva om en prostituerad transa i Malmö. Låter tokflummigt, men texterna är vackra ändå. Fast mest av allt gillar jag musiken. Musiken! Trumpeter, gitarrer, glada melodier, ledsna melodier. Så här ska popmusik låta!

Bäst: Goodnight Sweetheart, Nightmares, Still be friends. Och trumpeterna.
Sämst: Hm, det skulle väl isåfall vara att skivan är under en halvtimme lång.


Eskju Divine började jag lyssna på med något skeptiska öron. Pretentiös och storslagen arenarock kändes inte riktigt som min kopp te. Och visst är de minst lika pretto och bombastiska som Coldplay. Men det är okej, för de lyckas faktiskt att ro hem det. Jag blir imponerad av att enbart trummor, bas och piano kan låta så maffigt! Dessutom har de något som Coldplay saknar: variation. Variation i stilar, i tempo, i sinnesstämningar. I like.

Jag skulle förresten vilja se en spelning med Coldplay och Eskju Divine tillsammans. Jag skulle stå längst fram och rysa. Vem som skulle vara förband åt vem låter jag vara osagt.

Bäst: Fears, So High. Stuck by the Halo.
Sämst: När jag får för mig att sångaren låter som Ola Salo. Isch.

Nåväl, jag lär väl få anledning att återkomma till de här banden när jag hört lite mer, och dessutom gått på deras spelningar. Tills dess, provlyssna på det här:

Billie the Vision and the Dancers - Godnight Sweetheart
Billie the Vision and the Dancers - Nightmares
Billie the Vision and the Dancers - Summercat (Från förra skivan)

Eskju Divine - Fears

Inga kommentarer: